Dolmadakia - liście winorośli faszerowane ryżem

 

Grecka kuchnia słynie z niewielkich rozmiarów przystawek – wyjątkowo aromatycznych, lekkich, o niespotykanych połączeniach. Jedną z klasycznych greckich przystawek są gołąbki zwane dolmadakia. Różnią się od polskiego przysmaku nie tylko rozmiarem, ale także smakiem. Najczęściej przygotowywane są z ryżu z bogatą kompozycją ziół, którą szczelnie otulają liście winogron.


Składniki: Ugotowany ryż (60%), cebula, woda, liście winorośli (10%), olej roślinny: rafinowany olej sojowy, sól, przyprawy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy.


Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 dni.


Pojemność opakowania: 2 kg


Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna 524 kJ / 125 kcal
  • Tłuszcz 5,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
  • Węglowodany 15,5 g, w tym cukry 1,0 g
  • Błonnik 2,4 g
  • Białko 2,2 g
  • Sól 1,5 g